Inloggen via Passkeys toegevoegd!

Passkeys zijn een veilige manier van inloggen die ons hopelijk eindelijk gaat verlossen van die vreselijk onhandige wachtwoorden. Naar aanleiding van een stuk in cT-magazine heb ik Passkeys als tweede optie toegevoegd voor het inloggen op deze site. Het voordeel van het gebruik van WordPress is dat daar al een plugin voor is: WebAuthn. Nooit gedacht dat WordPress nog eens een voordeel zou zijn op veiligheidsgebied 😃

Over het verdwijnen van streektalen

Zoals we deze week hebben kunnen lezen, verdwijnen de streektalen in het Nederlandse taalgebied in rap tempo. Ik zie (en vooral: hoor) dat al langer gebeuren en vind dat, hoewel het logisch en onvermijdelijk is, jammer.

Streektalen vertellen ons veel over de geschiedenis van een land. In Nederland zie je bijvoorbeeld Friese, Frankische en Saksische talen en mengvormen waar deze volkeren op elkaar gebotst zijn. Aan (streek)taalgrenzen kun je ook nu nog zien hoe 1500 jaar geleden de Grote Volksverhuizing verlopen is. Dat is toch fascinerend!

Ik noemde de mengvormen al, ook een interessant fenomeen. Zo vormen streektalen een continuüm dat landsgrenzen, geschiedkundig een vrij recente uitvinding, overschrijdt. Zo kun je in het Noorden, van west naar oost, van het Fries, via het Westerkwartiers (een Saksisch-Friese mengtaal) en het Gronings naar het Oostfries aan de andere kant van de grens komen. Prachtig om te zien hoe men vroeger over grenzen heen met elkaar kon communiceren in de eigen taal, zonder op een vreemde taal zoals het Engels terug te hoeven grijpen.

Ten laatste valt mij op dat streektalen soms schitterende woorden en uitdrukkingen kennen, die nu met hen dreigen te verdwijnen. In het Gronings is iets niet mooi maar schier, of zelf aibels schier, en als je doodgaat dan sterf je niet maar “kom je oet de tied”. Wat een filosofische gedachte zit daarachter!

Troost is dat al dit moois goed gedocumenteerd is en daardoor niet echt verloren zal gaan. Maar het leven is er straks wel uit, er komt niets nieuws meer bij. Zonde. En tevens het voorland van het Nederlands: ik denk dat dat, met het oprukkende Engels, over 100 jaar in dezelfde positie verkeert. We hebben hier dan een dialect van het Engels, met een lichte Nederlandse tongval en enkele resterende woorden.

Spijtig maar onvermijdelijk. Maar om het proces te vertragen heb ik, als IT’er, nog wel een initiatief bedacht: ik ga bezig om in Python een geheel automatisch vertaalprogramma Nederlands-Gronings te maken, de Grunnificator. Ik houd jullie op de hoogte van de voortgang en hoop hem over een tijdje online te kunnen zetten Tot die tijd: kop d’rveur

Today I learned: hoe verhelp ik het nare, gierende geluid van een Philips-scheerapparaat

Al sinds mijn achttiende scheer ik mezelf elke dag trouw. Na een korte periode van nat scheren met mijn opa’s oude Gilette uit de jaren 1950 (en na afloop met zo’n blokje aluin over mijn gemartelde velletje heen), ben ik al gauw overgestapt op elektrisch scheren. Het werd een Philishave en dat is het altijd gebleven, want het beviel nou eenmaal goed. Tot mijn jongste scheerapparaat, eentje uit de 5000-serie, een hoog, gierend geluid begon te maken tijdens het scheren. Ik dacht dat er iets aanliep in een van de scheerkoppen en begon maar eens met het hele apparaat schoon te maken. Azijn tegen de kalk, wasbezine tegen de vettigheid: het apparaat werd schoner dan ooit maar het piepende geluid bleef. Bijzonder irritant! Tot ik ineens een ingeving kreeg en een druppeltje olie (lijnzaad geloof ik) bij de aandrijving van de onderste scheerkop in goot. Opgelost! Hemelse stilte tijdens het scheren! Dus: herken je dit probleem, een druppeltje olie is je redding en je Philishave kan nog jaren mee.

Drupje olie bij de onderste scheerkop, et voilà

Wat is er met Speeltuinzoeker gebeurd?

Geregeld krijg ik nog de vraag hoe het met mijn speeltuinen-website gaat. Het antwoord is: hij bestaat nog, maar eerlijk gezegd doe ik er weinig meer mee. Waarom dan? Het concept bleek toch niet zo aan te slaan als ik had gehoopt. Het was moeilijk om een “community” van ouders van de grond te krijgen die informatie over speeltuinen met elkaar gingen delen. Facebook-advertenties, in combinatie met winacties, zijn een goede manier om (tijdelijke) activiteit te genereren, maar zodra je ze stopzet, houdt dat ook op. Waarschijnlijk had ik er met heel veel tijd energie wel een levendige site van kunnen maken, maar die beide factoren zijn bij een vader van drie jonge kinderen, met een fulltime baan, niet bepaald voorradig. Het was in ieder geval een leerzame ervaring en ik heb de domeinnaam nog 🙂 De hosting vindt nu echter hier, op erikroos.org, plaats. Wie weet wordt Speeltuinzoeker nog eens (her)ontdekt en gaat het nog een grootse toekomst tegemoet!

Zie www.speeltuinzoeker.nl oftewel erikroos.org/speeltuinzoeker

Verkiezingen: democratie als legitimatie van de staat?

Gisteren mochten we stemmen. Een democratisch recht dat ons een héél klein beetje invloed geeft op waar het in dit land naartoe gaat. We stemmen met om en nabij de 10 miljoen mensen om 150 Tweede Kamer-zetels te verdelen over enkele politieke partijen. Na een moeizaam formatieproces gaan een paar van deze partijen die al dan niet een meerderheid van zetels hebben en het enigszins met elkaar kunnen vinden, een regering vormen. Deze regering gaat vervolgens beleid maken en uitvoeren, en de door ons gekozen Tweede Kamer legt zich toe op zijn eigenlijke taak: het controleren van de regering. Beleid ligt overigens al voor minstens zo’n 80 procent vast; op de rest kan de regering enige invloed uitoefenen.

Je invloed in dit spel is natuurlijk miniem. Jouw ene stem maakt feitelijk niet uit. Maar als niemand zou gaan stemmen, werkt het systeem ook weer niet.

Het gaat met name om trends, om wat grote groepen mensen vinden, onder invloed van groepsprocessen en natuurlijk de media. Als er op een gegeven moment het groepsgevoel ontstaat dat Samsom het best goed doet, dan heeft dat enorme invloed omdat heel veel mensen daar hun stemgedrag op aanpassen. En dan is Roemer ineens zijn extra zetels kwijt.

Democratie gaat dus om groepsdynamiek en niet om individuele stemmen. Is het daarmee een slecht systeem? Ik weet het eerlijk waar niet; ik kan me momenteel nog geen beter systeem indenken. Misschien is het wel waar wat ze zeggen, dat democratie de minst slechte staatsvorm is.

Het waarom van de staat

Feit is dat we een staat nodig hebben. Voor mij als klassiek liberaal het liefst voor zo min mogelijk taken, maar in ieder geval politie, justitie en defensie. De eigendomsrechten van de burgers op hun eigen lichaam, persoon en de vruchten van hun arbeid moeten bewaakt worden. Niemand mag zich daaraan onttrekken, anders dreigt wetteloosheid en wanorde. We moeten dus iets van een staat boven (naast?) ons dulden om ons tegen de rotte appels onder ons te beschermen. En deze staat moet op enige wijze gelegitimeerd worden, zodat de mensen deze situatie accepteren. Vroeger deed een door God zelf aangewezen koning of keizer het erg goed. Daar geloven we nu toch niet meer zo in. Het ritueel van de democratie is nu feitelijk de legitimatie van de staat geworden. Je hebt invloed op het beleid van de staat, zij het minimaal, en daarmee is de staat ook een beetje van jou.

Ik vind persoonlijk dat dit mechanisme niet volledig voldoet. De staat groeit maar door en trekt steeds meer taken naar zich toe. En de meeste burgers vinden dit nog prima ook! Het verdelen van belastinggeld over bepaalde groepen helpt hier natuurlijk bij. Maar goed, nu wijk ik wat te ver af van het thema van deze post, democratie als legitimatie van de staat. Thema’s als belastingen kunnen later mooi nog eens aan bod komen.

Feit is dat ik op dit moment nog geen goed alternatief voor democratie zie, waarbij burgers meer invloed hebben op de staat en deze beter in toom kunnen houden. Daar kan ik de komende tijd dus nog eens flink over lezen en nadenken, terwijl ondertussen in Den Haag de heren Samsom en Rutte hun formatiedans dansen!

OpenID geactiveerd

Je kunt nu ook inloggen op deze site met OpenID, dus bijvoorbeeld via Google of Yahoo. Met de openid-plugin voor WordPress was dit zo gepiept. Door nog een extra plugin te installeren, kun je bij het inloggen nu ook op het icoon klikken van je OpenID-provider in plaats van dat je de hele url in moet tikken. Handig!

En ja, nu zou het handig zijn als er ook zo’n plugin was voor mijn Piwigo-webalbum! Maar goed, dat is open source dus dat zou ik natuurlijk ook zelf kunnen doen. Leuk hobbyproject?